Enheten för elevhälsa och utveckling fick möjlighet att hälsa på skolverksamheten i en friskola i grannkommunen Ale. På Ahlafors Fria Skola väljer eleverna, varje läsår, en profil som präglas av deras intressen. EEU valde, den regniga besöksdagen, att titta på inomhusaktiviteter på skapandeprofilen istället för utomhusaktiviteterna på idrottsprofilen. Motiverade elever i åk 4-6 visade stolt upp sina skapandemiljöer och pratade om sitt arbete. Tack för att ni tog emot oss!
0 Kommentarer
Vi fick igår äran att ta emot nyfikna studiebesökare från Bunkeflostrand som ville titta på hur vi arbetar med entreprenöriellt lärande. Vi har tidigare varit hos dem för att studera deras skolor och deras entreprenöriella lärande och nu fick vi visa upp några av våra skolor för dem. Sharing is caring!
Är du intresserad av skolutveckling, pedagogisk forskning och ser samtalets möjligheter i det kollegiala lärandet? Då passar det dig att bli ALP-observatör. Läs mer och ansök senast den 5 maj.
Team Tal och Språk är på studiebesök i Halmstad. Vi har varit på Klackerups förskola avdelning Gullvivan. Gullvivan är en språkavdelning med plats för sammanlagt 16 barn, varav sex med språkstörning. Här fick vi massor av exempel på språkutvecklande arbetssätt, där bilder och tecken används som ett naturligt inslag i arbetet.
Därefter besökte vi Kärnhuset och pratade med logoped Karolina Larsson och specialpedagog Erica Eklöf om resurser i samverkan när det gäller åtgärder för att utveckla barns språk, läsning och skrivning. Både Karolina och Erica har skrivit böcker som vi kan tipsa om:
Hör av er till oss i Team Tal och Språk så berättar vi gärna mer! I dag presenterade skolkommissionen sitt slutbetänkande, som innehåller en samlad strategi med konkreta förslag inom en rad identifierade utvecklingsområden, en tidsplan för genomförandet och nödvändiga författningsändringar (SOU 2017:35). Uppdraget kommissionen har haft var att lämna förslag som ska ge höjda kunskapsresultat, förbättrad kvalitet i undervisningen och en ökad likvärdighet i skolan.
För att nå detta föreslås t ex en kompensatorisk resursfördelning, tidigt förebyggande insatser mot skolsvårigheter, riktat stöd till skolor med utmaningar och en stark betoning på systematisk kompetensutveckling på vetenskaplig grund. Kommissionen föreslår också fler behörighetsgivande och behörighetskompletterande utbildningar vid sidan av de reguljära lärarutbildningarna för att öka tillgången på lärare bland annat. Läs kommissionens slutbetänkande på regeringen.se här. När nätverket för lärare på fritids träffades i onsdags låg fokus på IKT-verktyg i fritidshemmet. Diskussioner och samtal varvades med inspirationsföreläsningar och praktiska tips. Huvudfrågan var "Hur använder man egentligen IKT i lärandesyfte på fritids"? Du kan läsa mer om fritidshemsnätverket här.
På torsdag, 20/4, är ni som anmält er varmt välkomna till NPF-coachernas Workshop
kl. 15-17. Fika finns framdukat från kl. 14.30 i Enheten för elevhälsa och utvecklings lokaler i Skohuset (rummet bredvid våra ordinarie lokaler). Bilden är från NPF-coachernas diplomering tidigare i vår. GR Skola Arbetsliv presenterar det första av sex podcast-avsnitt gällande Entreprenöriellt lärande. Avsnitten ryms inom ramen för projektet "entreprenörsskap i skolan" som GR Skola Arbetsliv samordnar med Göteborgs stad. I första avsnittet får vi möta Helena Sagar, lärare på Kullaviksskolan i Kungsbacka och forskare som skrivit avhandlingen Teacher Change in Relation to Professional Development in Entrepreneurial Learning. I avsnittet får vi höra Sagar resonera om vad begreppet entreprenöriellt lärande innebär i praktiken och vad forskningen säger kring effekt och evidens. Spännande!
https://soundcloud.com/user-553662628/poddcast-avsnitt-1 Pedagogerna på Röselidsskolan avslutade i måndags utbildningsinsatsen EL och pedagogen. Det fjärde och sista tillfället handlade om att summera utbildningen och fokusera på vilket nästa steg i riktning mot en ännu mer entreprenöriell skola blir. I de vackra miljöerna på Aspenäs herrgård presenterade pedagogerna sina "actions" för att genomföra vissa förändringar i sin undervisning, sitt arbetslagsarbete eller på sin enhet. Det ska bli spännande att, under höstterminen-17, bli inbjuden till att bevittna hur de pedagogiska projekt som fötts i arbetslagen under utbildningen utvecklas, hälsar utbildningsledarna.
Ikväll har Magnus Levinsson och Christer Wede från Högskolan i Borås grupphandledning av pilotprojekt för kommunens förstelärare på Stenkulan. Förstelärarna arbetar med projekt som har rubriker som: EL-avtryck i undervisningen, Värdet av pedagogiska samtal, Bedömarkompetens, Digitalisering, Nyanlända – inkludering, Normkritiska arbetet – kartläggning, Hållbar skolutveckling, IKT – elevperspektivet, Kvalitetsarbete och Studiero. Detta görs inom ramen för den utbildning som de går i Att leda kollegialt lärande. Läs mer om utbildningen här.
|
Arkiv
November 2019
|